SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Monitor zpráv » Z regionu » Svitavský deník - zprávy

Z regionu

Svitavský deník - zprávy Zdroj: Svitavský deník - zprávy |

Parní vlaky zavítají letos kromě Králicka také do Svitav, Pardubic či Hradce

25. 4. 2024 | /VIDEO Z LOŇSKÝCH JÍZD, TRASY A TERMÍNY SPOJŮ/ Přes letní prázdniny budou Pardubický kraj opět brázdit historické parní vlaky. Jedna linka bude z Dolní Lipky přes Ústí do Hanušovic a zpět, další má okruh z Dolní Lipky přes Ústí nad Orlicí, Českou a Moravskou Třebovou přes Chornice a Svitavy zpět do Dolní Lipky, třetí povede přes Ústí, Choceň, Pardubice a Hradec do Týniště a Žamberka. Více informací o spojích a jejich termínech v článku. ...

Litomyšl chystá parkovací revoluci a 200 nových míst. Díky dálnici D35

23. 4. 2024 | /HISTORICKÉ MAPY SILNIC NA TRASE DNEŠNÍ I/35/ Pětatřicítka, jedna z nejfrekventovanějších silnic v Česku, před lety rozpůlila Vysoké Mýto i Litomyšl. Nyní je na čase rány zacelit. Jakmile bude za tři roky hotová dálnice D35 kolem obou měst, lidé si vydechnou a hlavní tah se výrazně zklidní. Architekti i experti na dopravu už nyní řeší, jak se silnicí, kudy nyní projíždějí tisíce aut denně, za pár let naloží. Litomyšl sází na parkoviště, Vysoké Mýto chce zrušit hluchá místa a slepé ulice. ...

Další mrazivá noc. V Králíkách bylo - 6,4 °C a v Orlickém Záhoří - 9 °C

23. 4. 2024 | Další mrazivá noc je za námi. Pěstitelé a zemědělci sčítají škody. Ve výchdoních Čechách klesla v noci na úterý 23. dubna teplota až 13,2 stupňů pod nulu, a to na Luční boudě. Mezi nejchladnější místa v nižších polohách se probojovalo Orlické záhoří či Broumov s téměř sedmi stupni pod nulou, v Králíkách bylo jen o málo tepleji. Králíky byly zároveň nejchladnějším místem Pardubického kraje.

Kůrovec v kraji pomalu mizí. Nesvědčily mu poslední dvě zimy

23. 4. 2024 | Kůrovec v kraji v posledních měsících už nepáchá takové škody, jako na začátku kalamity v roce 2017. Došlo k výraznému poklesu kůrovcových těžeb. Ty nyní tvoří zhruba pouze šest procent celkové těžby v kraji.

Kraj hledá cestu, jak se dohodnout s nespokojenými lékaři v nemocnicích

22. 4. 2024 | Kraj se snaží najít způsob, jak se dohodnout s nespokojenými lékaři, kteří v Pardubicích podali hromadně výpovědi. Jednání s odboráři jsou podle hejtmana Martina Netolického na dobré cestě.

Na horách je sníh. Do úterý může mrznout i na Svitavsku, varují meteorologové

17. 4. 2024 | Vrtochy počasí pokračují a ovocnáři se chytají za hlavu. Po skoro tropických teplotách z minulého týdne přišlo razantní ochlazení, na horách ve středu nasněžilo a meteorologové varují, že ve východních Čechách může v příštích nocích mrznout, ranní minima můžou spadnout až k minus třem stupňům. Ranní mrazíky hrozí podle meteorologů až do úterý. Ohroženy jsou kvetoucí stromy i rostoucí zelenina. 

Kraj chystá rozvojové plány a systémovou podporu pro Svitavsko a Třebovsko

17. 4. 2024 | Pardubický kraj pokračuje ve zpracovávání strategií pro další hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Uvedl to v tiskové zprávě. Na základě statistik se jedná o území Moravskotřebovska, Českostřebovska, Králicka, Svitavska. V rámci prvních dvou území již aktivně fungují jednotlivé pracovní skupiny a řídící výbory, a tak se nyní odborníci z kraje začali zaměřovat na další dvě území. 

Speed Marathon je tu. Víme, kde bude v pátek policie měřit na Svitavsku

17. 4. 2024 | Další ročník policejní akce Speed Marathon vypukne už tento pátek. Dopravní policisté vyrazí na stovky míst po celé republice, aby kontrolovali rychlost projíždějících automobilů. Číhat budou i na Svitavsku. A jako obvykle dali předem vědět, kde hlídky budou.

Prozkoumejte historii. Poklady Moravské Třebové čekají v Zámecké expozici

15. 4. 2024 | Nejvýznamnějším artefaktem historické podsbírky muzea v Moravské Třebové je vzácná flanderská tapiserie z období první třetiny 16. století, která patří k nejstarším tapiseriím dochovaným na našem území.

Svitavský participativní rozpočet. Proměňte město k obrazu svému

15. 4. 2024 | Participativní rozpočet umožňuje lidem spoluutvářet tvář města, ve kterém žijí, a také proto se v posledních letech stává populárním ve stále více obcích. Od letošního roku bude zaveden ve Svitavách.

Výroba elektřiny klesla v kraji o třetinu. Vyrůst mají nové větrné elektrárny

13. 4. 2024 | I když je v Pardubickém kraji mnoho zdrojů, které produkují elektřinu, snížila se její výroba meziročně o třetinu. Způsobily to zejména dvě největší parní elektrárny v kraji. Na řadě míst v regionu by však v blízké budoucnosti měly vyrůst nové zdroje poháněné větrem.

Loď Arnošt se do Pardubic nevrátí ani toto léto. Generální oprava se protahuje

13. 4. 2024 | Letní sezóna v Pardubicích bude opět bez oblíbeného výletního parníku Arnošta. Plavidlo prochází rozsáhlou generální opravou, která se protahuje, a tak se prozatím nevrátí ke břehům Labe. Přestože se původně plánovalo vyplutí během prázdnin, technické komplikace a změny v legislativě způsobily značné zpoždění. Zájemci tak budou muset počkat ještě minimálně několik měsíců.

Hřibovité houby v dubnu? Mykolog z Chrudimska už našel první kováře

12. 4. 2024 | Příroda má letos nejméně měsíční náskok, což zaznamenal i mykolog Jiří Laštůvka z Hlinska na Chrudimsku. Už delší dobu sbírá na svých nalezištích smrže, které patří mezi první jarní houby, ale o desátém dubnovém dni objevil první dva hřiby kováře.

Pravý český obložený chlebíček je prostě nej! Který máte nejraději?

12. 4. 2024 | /ANKETA/ Ústí nad Orlicí ve čtvrtek na Chlebíčkové slavnosti oslavilo svého slavného rodáka, vynálezce klasického českého chlebíčku Jana Paukerta. Stovky návštěvníků ochutnaly nejen nepřeberné množství variant chlebíčků, potěšila je ale i kulinářská show přípravy nových trendů této slavné české bašty. Ale tradice je prostě tradice, mnozí přesto dávají přednost osvědčené klasice. Jak to máte vy? Který druh obloženého chlebíčku máte nejraději? Hlasujte v anketě.  ...

Lidé si z ciziny vozí víc cigaret, než je povoleno. Limit rozdělují i na děti

11. 4. 2024 | Celníci se stále častěji potýkají s tím, že lidé si z ciziny vozí větší množství cigaret, než je ze zákona povoleno.

Cyklobusy do maštalí už nepojedou. Letos míří jen do Deštného v Orlických horách

11. 4. 2024 | /SEZNAM RUŠENÝCH A ZACHOVANÝCH SPOJŮ/ Cyklobusy už Pardubický kraj v takové míře jako doposud křižovat nebudou. Turisté se s nimi už nedostanou například na Dolní Moravu nebo do Toulovcových maštalí. Cyklisté poslední roky speciální autobusy příliš nevyužívají, proto Pardubický kraj přistoupil k zásadní redukci spojů. Od června sice cyklobusy budou jezdit z Litomyšle, Lanškrouna a Pardubic, ale všechny budou mít cíl jen v Deštném v Orlických horách. ...

Společný projekt výtvarníků pokračuje v Nizozemí

9. 4. 2024 | Výtvarný projekt Packaging, kterého se účastní i výtvarníci ze Svitav a okolí opět pokračuje za hranicemi.

Velký den pro Gymnázium Svitavy. Místní studentky získaly zlatý odznak

9. 4. 2024 | Velký den pro DofE Centrum při Gymnáziu Svitavy. Pět místních studentek získalo v úterý 9. dubna 2024 důležité ocenění.

Stavba tunelu Homole začne zároveň s dálnicí D35 z Ostrova k Vysokému Mýtu

9. 4. 2024 | "Poměřování čehosi" skončilo. Spor stavebních firem o tunel Homole na dálnici D35 před Vysokým Mýtem je vyřešen, hrozba několikaměsíčního zdržení výstavby je tak zažehnána. Tunel na budoucí dálnici se začne stejně jako zbytek úseku z Ostrova, kde dálnice nyní končí, k Vysokému Mýtu stavět v pátek 26. dubna. Ředitelství silnic a dálnic na tento den už chystá slavnostní zahájení.

VIDEO: Poláci staví první dálnici v Česku. D35 dovedou od Mýta k Litomyšli

8. 4. 2024 | /DOPLNĚNO O INFORMACE O DALŠÍCH ÚSECÍCH/ Poklepáno a stavba dálnice D35 z Vysokého Mýta k Litomyšli začíná. Ministr dopravy Martin Kupka v pondělí odpoledne požehnal sedmikilometrovému úseku za 3,4 miliardy korun. Půjde o první dálniční stavbu v Česku, kterou postaví polská firma. Řidiči se po autostrádě svezou na začátku roku 2027.



Zpravodajství SvitavyDnes.cz

Žena chtěla na internetu prodat jezdecké sedlo. Podvodnice ji okradla o 60 tisíc korun

Přestože podvodníci stále hledají nové metody a způsoby, díky kterým se snaží neoprávněně dostat k cizím finančním prostředkům, falešné odkazy na přepravní společnosti stále "fungují". O tom se přesvědčila i dvaačtyřicetiletá žena ze Svitavska, ...

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodné výzvy k úhradě cla

Pardubičtí celníci zaznamenali případ, kdy byla pod hlavičkou Celního úřadu pro Pardubický kraj vystavena faktura na úhradu cla ve výši 274 tisíc koru ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu úseku D35 Džbánov - Litomyšl

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo dnes 8. dubna 2024 stavbu 7,6 kilometru dlouhého úseku dálnice D35 Džbánov - Litomyšl. Práce za 3,42 miliardy Kč ...

Děti potřebují více pohybu, Česká unie sportu nabízí Ministerstvu školství partnerství

Ministerstvo školství plánuje zvýšit tělesnou aktivitu dětí a mládeže ve školách. Cílem je zlepšit kvalitu hodin tělesné výchovy, podpořit pohyb dětí ...



Pátek 26.4.2024
Pardubický kraj
Další regiony »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X






Nastavení cookies | GDPR | Přidat zprávu, PR článek | O nás, kontakty | Přidat firmu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes