SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle M. D. Rettigové

19.05.2017
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem "Knedlíky a šmorny" a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.
Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle M. D. Rettigové | Foto: Pardubický kraj
Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. "Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě," prozrazuje ředitel Smetanovy Litomyšl Jan Pikna. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené "knedlíky" se označují jako šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. "Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatného hlavního jídla, ať sladké nebo slané," dodává Jan Pikna.

Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. "Novinkou je večerní irský hodokvas, který bude ve velkém stylu," prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.

Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává...
Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí vařily od 15. do 19. května jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Po každém dni bude vylosován jeden hodnotitel, který od pořadatele dostane dárek (po ukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko...).

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle
Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku SVÍČKOVÁ OPEN
Jste si jisti, že vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří vaše maminka, neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 20. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který váš názor definitivně potvrdí.

Soutěž o nejlepší bábovku
Hospodyňky mohou v neděli 21. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do infostánku na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají první tři místa v každé kategorii.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Pardubický kraj dá 14,5 milionu korun do podpory cestovního ruchu

Krajští radní v květnu schvalovali poskytnutí dotací pro oblast cestovního ruchu. Samospráva nakonec podpoří drtivou většinu podaných žádostí a přispěje na dokončení 60 rozličných projektů v našem regionu, které mají podpořit návštěvnost a zvýšit ...

Ministerstvo dopravy má transakčního poradce k výběru koncesionáře dostavby dálnice D35 formou PPP

Ministerstvo dopravy vybralo transakčního poradce, neobdrželo proti svému rozhodnutí žádné námitky, a tak mohou přípravy výběru koncesionáře pokročit ...

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku sil ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu úseku D35 Džbánov - Litomyšl

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo dnes 8. dubna 2024 stavbu 7,6 kilometru dlouhého úseku dálnice D35 Džbánov - Litomyšl. Práce za 3,42 miliardy Kč ...





Neděle 19.5.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes