SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle M. D. Rettigové

19.05.2017
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem "Knedlíky a šmorny" a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.
Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle M. D. Rettigové | Foto: Pardubický kraj
Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. "Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě," prozrazuje ředitel Smetanovy Litomyšl Jan Pikna. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené "knedlíky" se označují jako šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. "Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatného hlavního jídla, ať sladké nebo slané," dodává Jan Pikna.

Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. "Novinkou je večerní irský hodokvas, který bude ve velkém stylu," prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.

Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává...
Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí vařily od 15. do 19. května jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Po každém dni bude vylosován jeden hodnotitel, který od pořadatele dostane dárek (po ukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko...).

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle
Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku SVÍČKOVÁ OPEN
Jste si jisti, že vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří vaše maminka, neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 20. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který váš názor definitivně potvrdí.

Soutěž o nejlepší bábovku
Hospodyňky mohou v neděli 21. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do infostánku na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají první tři místa v každé kategorii.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ve východních Čechách zjistila ČOI ve více než polovině kontrol prodej alkoholu a tabákových výrobků mladistvým

Inspektoři České obchodní inspekce, regionální inspektorát Královéhradecký a Pardubický, uskutečnili v červnu v pěti kontrolních dnech mimořádnou kontrolní akci se zaměřením na prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků mladistvým osobám. ...

Burza filantropie pomůže v obtížné situaci mladým lidem k získání řidičského průkazu

Řídím, tedy jsem (lépe zaměstnatelný). To je název nejúspěšnějšího projektu první letošní Burzy filantropie, který má pomoct vybraným mladým klientům ...

Pardubický kraj spouští nové projekty energetických úspor

Pardubický kraj nyní spouští nový energeticky úsporný projekt. Modernizace energetického hospodářství v devíti školách a jednom zdravotnickém zařízení ...

Na zámku Litomyšl se otevírají nové interiéry

Návštěvníkům státního zámku Litomyšl se otevírají nové interiéry, včetně nejstaršího divadelního sálu, zámecké kuchyně a moderně pojaté expozice pod n ...

Na koleje Pardubického kraje vyrazily nové vlakové jednotky

Pardubický kraj společně s Českými drahami spustil od neděle 9. června do provozu nové vlaky RegioFox. Jejich první promojízdy se měly uskutečnit na z ...





Neděle 14.7.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes