SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Od rozpustilých maškar po veselé Velikonoce - Polička

Kdy:
Úterý 26.02.2019 až 28.04.2019
Kde:
Muzeum , Polička
Pořadatel:
Sdílet:

Ani naši předkové ve vzácném volném čase v období zimy a chladného začátku jara neseděli za pecí. Provozovali lidové zábavy a zvyky, v nichž různými formami chtěli zajistit dobrou úrodu a zdar nového hospodářského roku pro celou venkovskou pospolitost.
Jarní výstava ve třídě Bohuslava Martinů ukáže, že vznešeně se lidé oblékali na krásné bály a do rozpustilých maškar se zase strojili při karnevalech a do masopustního průvodu. Seznámí vás s prastarými obchůzkami vynášení smrti, s honěním Jidáše i s velikonočním koledováním, zmíněno bude pálení čarodějnic. Připomene vážný a náboženský charakter postu a Velikonoc, kdy lidé procházeli křížové cesty v kostele ne-bo v přírodě a kdy rozjímali nad utrpením Ježíše Krista při sledování pašijových her.
V posledních letech v našich obcích tyto zvyky nevážné i vážné ožívají a přinášejí společný prožitek všem obyvatelům. Na výstavě proto například uvidíte: masopustní masky zapůjčené z Kamence, fotografie venkovní křížové cesty na Jelínku u Poličky nebo záběry z pašijové hry ze Žďáru nad Sázavou.
Pro obveselení návštěvníků bude připraveno mnoho karnevalových masek a kostýmů, které si budou moci vyzkoušet. Ve výtvarné dílničce si děti vyrobí dekoraci v podobě pestrého koníka nebo kytičky.

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



63,421964645386