SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Výroba svíček a pečení perníčků - Polička

Kdy:
Sobota 04.11.2017 od 14:00 hod
Kde:
Městské muzeum a galerie, Polička
Pořadatel:
Sdílet:

V sobotu 4. listopadu 2017 od 14.00 do 16.00 hodin se v poličském muzeu bude konat dílnička pro děti i dospělé. Říká se, že světlo svíčky má prý magickou moc, ukazuje cestu ve tmě a zahání chmury, snad i proto se svíčky v podzimním čase používají více než kdy jindy. Zavítejte proto na výstavu O včelách a lidech a vlastnoručně si vyrobte voňavé svíčky ze včelího vosku.
Vyzkoušíte si několik technik a to výrobu svíček rolováním z voskových plátů, máčené svíčky a lité plovoucí svíčky, které lze pouštět po vodě. Odpoledne provoní medové perníčky, které si vytvoříte z připraveného těsta dle tradičních postupů a upečete.
Součástí dílny je i prohlídka výstavy, na které se dozvíte například to, že vosk produkují pouze včely dělnice a produkují jej v podobě voskových šupinek. Z vosku dělnice staví plásty, do nichž ukládají med, pyl a vychovávají v nich plod. Ze včelího vosku se vyrábí mezistěny, které jsou základem pro stavbu včelího díla.

Včelí vosk má unikátní fyzikální i chemické vlastnosti a jeho složení je složité, obsahuje až 284 složek a ne všechny byly dosud identifikovány.
Zajímavostí je i to, že nejcennější je vosk od Afrických včel (Apis mellifera scutellata). Výkup včelího vosku ze třetích zemí je však legislativně velmi problematické.
Výstava potrvá až do 7. ledna 2018.

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



31,724214553833