SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

DEN ARCHITEKTURY zve příští víkend na 210 akcí v 67 místech po celé republice

19.09.2017
Od Plzně po Ostravu, od Liberce po Český Krumlov či Hodonín - Den Architektury již příští týden, o víkendu 30. 9. a 1.10., zve širokou veřejnost v téměř 70 městech a obcích po celé České republice na bohatý program: přes  200 architektů a odborníků v rolích průvodců přichystalo na 210 akcí.
Ilustrační snímek | Foto: denarchitektury.cz
Komentované procházky poodhalí zapomenutou historii míst, jež denně míjíme, umožní nahlédnout do budoucnosti měst a jejich částí i podívat se na své okolí zcela novýma očima. Účastníci budou moci prozkoumat tajemné i opomíjené stavby, poznat blíže veřejnosti nepřístupné architektonické skvosty i nahlédnout do útrob nejmodernějších staveb, které tvoří současnou tvář metropolí. Řada procházek po celé republice také povede po nominovaných objektech na letošní Českou cenu za architekturu. Na programu jsou lety i výlety, prohlídky, plavby, cyklovyjíždky, besedy či filmové projekce - většina programu je pro veřejnost opět zdarma.

Letošní podtitul festivalu "Voda, lidé, města" se jako hlavní tematická linie vine celým programem. Zájemci se například mohou při plavbě parníku dozvědět více o architektuře a budovách pražských nábřeží a náplavek, jedinečný zážitek nabídne výlet lodí po Vltavské vodní cestě a komorách mezi Lannovou loděnicí a Hlubokou nad Vltavou, všechny milovníky vody i architektury potěší možnost nahlédnout do unikátního Vodního domu v Hulicích. Zajímavé informace z historie, urbanismu i industriální romantiky nabídne procházka s příznačným názvem Vodama industriálníma Brnama.

Na industriální architekturu se zaměří mimo jiné na severu Čech, kde se vydají po stopách textilních gigantů po továrnách rodin Priebschů ve Smržovce a Wolfů v Tanvaldu, Ostrava provede po jedinečném areálu Dolních Vítkovic a Jihlava otevře brány bývalého obilního skladiště z 20. let. V Nové Pace budou obdivovat funkcionalismus, České Budějovice ukážou, že i socialistická architektura může být kvalitní, a Zlín nabídne výlet po sakrální architektuře.

Procházky či přednášky budou probíhat na některých místech již od 28. září do 5. října, ale první akce vypukne již ve středu 20. září. V kině Světozor proběhne festivalový warm-up, který nabídne českou premiéru oceňovaného dokumentu REM o jednom z nejslavnějších architektů současnosti Remu Koolhaasovi. Projekce je v současnosti zcela vyprodána, pro velký úspěch uvažují organizátoři o přidání další projekce v termínu 24. října.

Většina akcí v rámci dne architektury je přístupná zdarma, výjimkou jsou například unikátní Plavby parníkem za architekturou v Praze a vyhlídkové a tandemové lety ve Žďáru nad Sázavou. Podrobný program celostátního festivalu Den architektury 2017 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je k dispozici na www.denarchitektury.cz. Vstupenky na placené prohlídky na https://goout.net/cs/umelci/den-architektury/toqvf/ .

Voda, lidé, města
Známe je, míjíme je denně, ale co vše o nich vlastně víme? Den Architektury nabídne možnost prozkoumat známou Engelovu vodárnu v Podolí, procházky po Libeňském ostrově či po stopách karlínských vod. Stejně tak budou pro mnohé překvapivé informace o zaniklých pražských lázních.

Ve Vimperku se seznámí s pozoruhodnou historií zámeckých vodních a kanalizačních systémů, netradiční cesty vody z nádrže Jordán do města včetně exkurze k její spodní výpusti i atraktivní přívozy a průchod potrubím nabídnou organizátoři v Táboře. Zaujmou také protipovodňová opatření v Olomouci, pro festival speciálně vytvořená "mapa vody" v Pardubicích, čistírna odpadních vod v Písku, plavecký bazén v Prachaticích i fenomén Jizery v Turnově. Kolem Chvojkových říčních lázní v Černošicích se projedou zájemci na loďkách, bohatý program v Děčíně bude zahrnovat i projížďku historickým motorovým vlakem.

Hurá dovnitř!
Se Dnem architektury se lidé opět podívají do míst, která zůstávají v průběhu let lidem spíše nepřístupná. Oblíbený program Hurá dovnitř! otevře dveře kubistických vil na Rašínově nábřeží v Praze, budovu ústředí banky ČSOB od významného architekta Josefa Pleskota, hasičské stanice či Hradčanské paláce. Mezi další lákadla bude jistě patřit palác Langhans, klášter sv. Anežky České nebo vzducholoď Gulliver nad Centrem DOX.

Nejen v hlavním městě se lidé budou procházet jindy zavřenými budovami. Brno otevře dveře Místodržitelského paláce či nedávno dokončené výškové budovy Dorn, Děčín provede vilou Waldstein od Josefa Mockera a Kouty nad Desnou zavedou návštěvníky do nitra jednoho z největších divů ČR - vodní elektrárny Dlouhé stráně. První společné dílo manželů Machoninových DKO v Jihlavě představí přímo rodina těchto slavných architektů. Slavonice nabídnou prohlídku části jinak nepřístupného slavonického podzemí. Možnost ztišení se nabídne prostor nejnovějšího kostelu v Sazovicích s architektem Markem Janem Štěpánem. Lidé si budou moci prohlédnout mimořádné interiéry vil v Liberci, historické stavby včetně dřevěné zvonice na hřbitově v Lomnici nad Popelkou, vlakové nádraží a jeho osud v Bystřici nad Hostýnem a mnohé další stavby.

Mezinárodní festival FILM A ARCHITEKTURA
Již tradiční součástí je mezinárodní festival filmů o architektuře a urbanismu FILMA A ARCHITEKTURA, který letos nabídne filmy o významných architektech i aktuální témata problematiky měst nejen v Praze, ale v Brně a dalších městech. Vybrané snímky osobně uvede neúnavný propagátor architektury Adam Gebrian.

Přehled míst konání: 65 měst v ČR, 2 města na Slovensku
Černošice, Červený Kostelec, Benešov, Bílovec, Bohuslavice u Zlína, Brno, Bystřice pod Hostýnem, Bratislava, Čejkovice, Cvikov, Český Dub, České Budějovice, Český Krumlov, Dub, Havířov, Hodonín, Holešov, Hulice, Hradec Králové, Cheb, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Javorník, Jičín, Jihlava, Kamenický Šenov, Kolín, Kutná Hora, Liberec, Lidice, Lomnice nad Popelkou, Lysá nad Labem, Mělník, Mnichovo Hradiště, Most, Náchod, Nová Paka, Nový Jičín, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Piešťany, Písek, Plzeň, Praha, Prachatice, Prostějov, Přerov, Rožnov pod Radhoštěm, Řevnice, Sazovice, Satalice, Slavonice, Smržovka, Šumperk, Tábor, Třebíč, Turnov, Týn nad Vltavou, Valašské Meziříčí, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Volyně, Vrané nad Vltavou, Vratislavice nad Nisou, Vysoké Mýto, Žďár nad Sázavou, Zlín.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravotnická zařízení, Pardubický kraj proto za přispění dotace z Evropské unie plánuje zvýšení ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...

Jak vycházejí jarní prázdniny v roce 2024? Podívejte se na přehled

Jarní prázdniny jsou období, kdy si žáci a studenti mohou odpočinout od školních povinností. V roce 2024 proběhnou v období od 5. února do 17. března ...

Letos do Pardubického kraje zavítá Národní den železnice. Konat se bude v České Třebové

Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd histor ...

Nový robotický operační systém v pardubické nemocnici provádí zákroky provádí s milimetrovou přesností

Přesný, šetrný a schopný operovat i na hůře dostupných místech. Tak by se daly shrnout hlavní výhody nového robotického operačního systému da Vinci Xi ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes