SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Prožijte nevšední zážitek s Rodinou Odvedle

14.06.2017
Projekt Rodina Odvedle, který Slovo 21, z. s., realizuje již od roku 2004, se ukázal nejen u nás, ale i v zahraniční, jako efektivní a nevšední nástroj k integraci cizinců. Cílem projektu je vzájemné pochopení odlišných kultur a zlepšení vztahů majoritní společnosti s cizinci žijícími v ČR.  Za dobu trvání projektu usedlo ke společným obědům 1446 českých rodin a rodin cizinců z třetích zemí.
Prožijte nevšední zážitek s Rodinou Odvedle | Foto: slovo21.cz
PŘIHLAŠTE SE DO LETOŠNÍHO ROČNÍKU
V neděli 26.11.2017 ve 13 hodin proběhne setkání 50 rodin cizinců a 50 českých rodin na území celé ČR. Setkání rodin proběhnou formou společného oběda, a to vždy v jedné z domácností, která se ujme role hostitele, za přítomnosti asistenta. Před setkáním asistent osobně kontaktuje obě rodiny a podá jim informace o druhé rodině a o průběhu setkání. V případě potřeby by také měl u samotného setkání napomoci prolomit počáteční bariéry a stud.

Jedna z rodin připraví oběd pro druhou dosud neznámou rodinu a pohostí je ve své domácnosti. Rodiny tak budou moci ochutnat tradiční speciality, popovídat si o kultuře, tradicích, životě, ale především naváží kontakty.
 
Projekt Rodina Odvedle se rozšířil i do zahraničí a od roku 2012 proběhla setkání v Portugalsku, Španělsku, Itálii, na Maltě, Slovensku, v Maďarsku, Belgii a Kapverdských ostrovech. To dokazuje že, myšlenka Rodiny Odvedle putuje i napříč hranicemi jako efektivní a nevšední nástroj k integraci cizinců.

ROZHOVOR S ADIM HASANBAŠIĆEM, ÚČASTNÍKEM PROJEKTU
Adi Hasanbašić ze Sarajeva žije se svou přítelkyní v České republice od září 2016.  Aby se Adi v ČR necítil tak sám, seznámila ho kamarádka s projektem Rodina Odvedle, kterou již od roku 2004 pořádá Slovo 21, z. s. "Byla to pro nás skvělá příležitost se blíže seznámit s českou rodinou, její kulturou a zvyky," vysvětluje Adi důvod své účasti v projektu.
 
Máte již české přátele?
V České republice máme několik česko-balkánských přátel.  Myslím, že i v rámci projektu Rodina odvedle jsme získali další. Bylo to velice příjemné, komunikovali jsme v anglickém jazyce a návštěva trvala skoro šest hodin.
 
Jaký byl oběd?
Oběd byl výborný, moc nám chutnalo. Rodina pro nás uvařila několik tradičních českých jídel, ale protože já i má přítelkyně jsme vegetariáni, tak je vařili bez masa. Hostitelé pro nás také připravili několik druhů sladkých jídel, pili jsme čaj a víno a poslouchali českou hudbu.

Věděl jste dopředu, k jaké rodině jdete na návštěvu?
Asistent nám vše vysvětlil a o rodině podal základní informace, to samé získala i hostitelská rodina o nás - například to, že jsme vegetariáni, z jaké země pocházíme a zda máme děti.
 
Jaký jste měl ze setkání dojem?
To setkání bylo fajn, zkušenost velice zajímavá. Určitě bych projekt doporučil i dalším lidem, kteří chtějí blíže poznat jinou kulturu a navázat kontakt. Podle mě je to výborný projekt a nápad, který by se měl ale opakovat častěji, třeba každých šest měsíců. 
 
Co Vás na české kultuře nejvíce překvapilo?
Pokud bych měl srovnat balkánskou nebo bosenskou kulturu s českou, tak podle mě jsou Češi více uzavření nežli my. Je pro mě někdy těžké u Čechů rozpoznat, zda se jim něco opravdu líbí nebo ne. 
 
Zaujal Vás rozhovor s panem Adim? I Vy můžete prožít neobvyklé setkání, stačí se pouze přihlásit do projektu prostřednictvím formuláře na stránkách prihlaska-do-projektu-rodina-od-vedle . Na stránkách naleznete i informace o projektu.

TENTO PROJEKT ZAMĚŘENÝ NA INTEGRACI CIZINCŮ JE FINANCOVÁN MINISTERSTVEM VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravotnická zařízení, Pardubický kraj proto za přispění dotace z Evropské unie plánuje zvýšení ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...

Jak vycházejí jarní prázdniny v roce 2024? Podívejte se na přehled

Jarní prázdniny jsou období, kdy si žáci a studenti mohou odpočinout od školních povinností. V roce 2024 proběhnou v období od 5. února do 17. března ...

Letos do Pardubického kraje zavítá Národní den železnice. Konat se bude v České Třebové

Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd histor ...

Nový robotický operační systém v pardubické nemocnici provádí zákroky provádí s milimetrovou přesností

Přesný, šetrný a schopný operovat i na hůře dostupných místech. Tak by se daly shrnout hlavní výhody nového robotického operačního systému da Vinci Xi ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes