SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Valentýnské odběry přilákaly (zatím) 38 nových dárců krve

14.02.2017
Bezmála dvě stovky lidí se rozhodly oslavit svátek zamilovaných darováním krve. Přesně 194 dárců prošlo transfuzními odděleními ve Svitavské, Orlickoústecké a Pardubické nemocnici v průběhu dvou dnů v rámci akce u příležitosti svátku svatého Valentýna. Je velice pozitivní, že se dárcovská základna rozrostla o 38 nových přírůstků, kteří nejcennější životní tekutinu darovali poprvé. Navíc číslo ještě není konečné, neboť v Pardubické nemocnici budou Valentýnské odběry pokračovat ještě ve čtvrtek 16. února.
Valentýnské odběry přilákaly (zatím) 38 nových dárců krve | Foto: Pardubický kraj
"Vážím si toho, že se mezi lidmi v dnešní uspěchané době najde celá řada těch, kteří jsou stále ochotní pomáhat druhým, a to i bez nároku na finanční odměnu. Obzvláště to platí v oblasti zdraví, o které každý musíme co nejlépe pečovat a často si bez pomoci ostatních neporadíme. Přeji si, aby stávající dárci pokračovali ve své snaze pomáhat a aby přibývalo co nejvíce nových. Valentýnské odběry jsou pro to výbornou příležitostí," řekl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr, který měl záštitu nad akcí ve všech třech nemocnicích.

Orlickoústecká nemocnice
Valentýnské odběry odstartovaly v pátek 10. února na dvou pracovištích Nemocnice Pardubického kraje. Na hematologicko-transfuzním oddělení Orlickoústecké nemocnice se uskutečnil již 11. ročník akce "Kdo miluje, daruje krev", nad nimiž kromě radního Valtra měl záštitu i člen Senátu parlamentu ČR Petr Šilar. K odběru přišlo celkem 61 dárců, krev darovalo v rámci akce 15 prvodárců.

"Valentýnské odběry se již staly tradicí a pomáhají nám nejen upozornit veřejnost na nezbytnost dárcovství krve, ale také nabídnout konkrétní den k odběru těm, kteří o dárcovství krve uvažují. Orlickoústecká nemocnice nemá dárců nedostatek, nicméně dárcovská základna nám postupně stárne a valentýnské odběry nám pomáhají tento stav zlepšit. Rád bych poděkoval všem, kteří transfúzní oddělení navštívili dnes, a těším se také na ty prvodárce, kteří ho navštíví v dalších odběrových dnech," řekl Jiří Řezníček, ředitel a primář hematologicko - transfuzního oddělení Orlickoústecké nemocnice.

Svitavská nemocnice
Ve stejný den jako v Orlickoústecké nemocnici bylo možné oslavit s předstihem svátek svatého Valentýna také ve Svitavské nemocnici. Zdejší transfuzní stanice v rámci této akce přijala 65 dárců krve, z toho bylo 11 prvodárců. "Z takového zájmu máme velkou radost," podělila se o pocit za celý tým staniční sestra oddělení Marcela Hartmanová. Upřesnila, že přišlo 48 mužů a 17 žen. "Osm párů si k nám přišlo společně "užít" svátek Valentýna a svoji lásku poslat dárcovstvím krve dál. Muži si odnesli víno, ženy dostaly kytičku. Novým dárcům jsme věnovali ještě čokoládové srdíčko a ty, kteří přišli letos poprvé, jsme obdarovali ještě nástěnným kalendářem na rok 2017 s fotografiemi Vysočiny," uvedla Marcela Hartmanová. Dodala, že autorkou fotografií v kalendáři je primářka oddělení Dagmar Veselá a připomněla, že kalendář prošel v prosinci křtem Franty Černého z Čechomoru, který dárcovství podporuje v dlouholeté kampani Daruj krev s Čechomorem. "Ten, kdo se hned zaregistroval na odběr plazmy, dostal také ještě víno," vysvětila Marcela Hartmanová.

Svitavská transfuzní stanice připravila pro letošní rok kampaň k dárcovství krve, se kterou bude sestra Lenka Simonová oslovovat studenty středních škol ve městě a v okolí.

Pardubická nemocnice
Na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice se Valentýnské odběry krve konají až v tomto týdnu a mají dvoudenní podobu. Během pondělního odpoledne na odběrové lůžko ulehlo celkem 69 dárců, z toho bylo 12 prvodárců.
"Radost máme především z počtu nových dárců. Je jich jednou tolik, co chodí v běžný odběrový den. Navíc většinu z nich tvořili mladí lidé, u nichž je slibná perspektiva do budoucna, což je velice pozitivní," řekla primářka transfuzního oddělení Helena Geierová a dodala: "Budeme pochopitelně rádi, když další budou následovat ve čtvrtek 16. února při pokračování Valentýnských odběrů."

Akce v Pardubické nemocnici, nad níž vedle krajského radního Valtra mají záštitu i první místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR a ředitelka Základní školy a Praktické školy Svítání Miluše Horská a první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, přilákala v pondělí také několik známých osobností. Nejcennější životní tekutinu darovala sama patronka akce nebo ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal se svou ženou, herečkou Jindrou Janouškovou. A novým prvodárcem se stal známý pardubický fotograf Tomáš Kubelka.

"Každoročně chodím na Valentýnské odběry fotit. Zvažoval jsem účastnit se i vlastní krví, ale ze zdravotních důvodů to dříve nešlo. Nyní už je vše v pořádku, tak jsem se dneska na místě rozhodl darovat krev. A jsem moc rád. Když člověk udělá dobrou věc, tak se to odráží i v jeho pocitech. Jen mi fajn po těle i po duši a určitě doporučuji všem, aby přišli darovat krev," řekl Tomáš Kubelka bezprostředně po svém prvním odběru v životě.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravotnická zařízení, Pardubický kraj proto za přispění dotace z Evropské unie plánuje zvýšení ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...

Jak vycházejí jarní prázdniny v roce 2024? Podívejte se na přehled

Jarní prázdniny jsou období, kdy si žáci a studenti mohou odpočinout od školních povinností. V roce 2024 proběhnou v období od 5. února do 17. března ...

Letos do Pardubického kraje zavítá Národní den železnice. Konat se bude v České Třebové

Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd histor ...

Nový robotický operační systém v pardubické nemocnici provádí zákroky provádí s milimetrovou přesností

Přesný, šetrný a schopný operovat i na hůře dostupných místech. Tak by se daly shrnout hlavní výhody nového robotického operačního systému da Vinci Xi ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes