SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Stav rybníku Rosnička ve Svitavách se zlepšuje, celkový objem sedimentů se snížil o 40,33 %

05.01.2022
V roce 2018 započal ozdravný proces rybníku Rosnička ve Svitavách. Odběry, které proběhly v říjnu letošního roku, jasně ukazují, že zavedená opatření fungují. Celkový objem sedimentů se snížil o 40,33 %, a to díky zavedení přírodě blízkých ekotechnických opatření.
Foto: muzeum.svitavy.cz
Na jaře roku 2018 začalo město Svitavy spolupracovat s profesorem Bohuslavem Maršálkem, vedoucím Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny a světově uznávaným odborníkem na sinice. Cíl spolupráce je jediný - zlepšit kvalitu vody v Rosničce.
Rybník Rosnička byl vždy místem jak pro rekreaci, tak pro rybolov. Město Svitavy chce tento styl zachovat. "Každý rok se pečlivě jedná o rybí osádce, která je poskládána tak, aby nedocházelo k ničení vodních makrofyt a zbytečně se nevířily sedimenty ze dna do vody, za což často mohou ryby jako amur, cejn nebo karas," dodal k této problematice vedoucí Odboru životního prostředí města Svitavy Marek Antoš.

Sedimenty jsou přirozenou součástí každé vodní nádrže, pravidelně se vrství na dno a představují jakousi paměť vodního útvaru. Obsahují různé živiny, zejména fosfor, což napomáhá k rozvoji sinic. Zavedená opatření na Rosničce mají za úkol řešit i sedimenty uložené na dně. "Odběry v roce 2018 provedené fyzickými vpichy nám daly jasnou představu o tom, jak na tom rybník je. Víme, že horní část, u přítoku Svitavy, je čistší, tzn. má menší vrstvu uloženého sedimentu, který obsahuje mnohem méně sinic. Druhá, dolní hlubší část, je na tom hůře. V roce 2018 měla dokonce v některých místech uložených až 145 cm sedimentů," vrátil se k původním odběrům Marek Antoš.

Sedimenty, tedy laicky řečeno bahno ze dna, je možné vytěžit a odvést. "V roce 2018 bylo reálně těžitelného sedimentu (pozn. autora: sedimenty v nejhlubších vrstvách a tam, kde je jejich mocnost nízká, nemají vhodný předpoklad k těžení) v Rosničce 47.500 m3 a jeho těžba, přeprava a uložení by vyšla na nejméně 75 milionů korun. Navíc z ekologického hlediska by veškerá manipulace výrazně ovlivnila nejen bezprostřední okolí rybníka, ale měla významný dopad na tzv. uhlíkovou stopu," vyčíslil dopady této metody Marek Antoš.

Profesor Maršálek doporučil alternativu k této klasické metodě. Položení vhodného aeračního zařízení kvůli lepšímu okysličení zvláště u dna; aplikaci probiotických bakterií, které napomáhají mineralizaci organických látek v sedimentu a tudíž snížení jeho množství; cílené využití vodních rostlin, které na sebe váží živiny, zejména fosfor, který pak nemohou využít sinice pro své množení; regulace rybí osádky. Tedy opatření, která jsou založena na přírodních procesech a přírodě blízká.

V říjnu 2021 byla provedena kontrolní kvantifikace sedimentů, kvůli zisku dat, jak zavedená opatření fungují. Celkový objem sedimentů v nádrži Rosnička byl v říjnu 2021 41.055 m3 (v roce 2018 byl celkový objem sedimentů 70.300 m3), což odpovídá úbytku o 40,33 %. Pokud budeme předpokládat, že oblasti s mocností sedimentů do 20 cm nebudou těženy z důvodů ekonomických a také proto, že jde většinou o mělké mineralizované sedimenty, které nejsou vhodné pro rozvoj sinic, je k odtěžení v tuto dobu 28.000 m3, tzn. úbytek o 42 %. Realisticky je potřeba ovšem počítat s tím, že mineralizací sedimentů se dostáváme také k hlubším vrstvám, které se stávají těžitelnými, takže dle integrace dat s těmito vrstvami vychází objem těžitelných sedimentů na 33.150 m3, což reprezentuje úbytek sedimentů oproti roku 2018 o 30,5 %.

"Fakt, že za 3 roky ubylo 30 % objemu sedimentů nádrže je možno označit za úspěch, který je nám znám spíše ze zahraničí než z našich podmínek. V příštích letech je potřeba pokračovat v započatém procesu a je nutno počítat s tím, že úbytek sedimentů již nebude tak razantní, protože v první fázi byly mineralizovány snadno rozložitelné organické látky v sedimentech, takže proces bude zpomalovat, ale bude-li v opatřeních pokračováno, lze očekávat, že sedimenty v nádrži Rosnička budou redukovány o 40 %," dodal k letošním výsledkům profesor Maršálek.

Zavedená opatření na zajištění kvality vody zatím město od roku 2019 stála 3,92 milionu korun a pro příští rok se počítá s nákladem do 2 milionů korun. "Oproti klasické metodě je tento způsob ekologicky i ekonomicky mnohem přívětivější a je skvělé, že už po třech letech vidíme takové výsledky," uvádí Marek Antoš.
Důležitým faktorem úspěchu je také mezioborová spolupráce uznávaných vědců po ose Bohuslav Maršálek (kvalita vody), Pavel Jurajda (rybí osádky) a Pavel Lustyk (vodní rostliny).

Zdroj: Město Svitavy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účastníkům zadávacího řízení oznámení o výběru ...

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu úseku D35 Džbánov - Litomyšl

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo dnes 8. dubna 2024 stavbu 7,6 kilometru dlouhého úseku dálnice D35 Džbánov - Litomyšl. Práce za 3,42 miliardy Kč ...

Děti potřebují více pohybu, Česká unie sportu nabízí Ministerstvu školství partnerství

Ministerstvo školství plánuje zvýšit tělesnou aktivitu dětí a mládeže ve školách. Cílem je zlepšit kvalitu hodin tělesné výchovy, podpořit pohyb dětí ...

Pardubický kraj pomůže prostřednictvím dotačních titulů projektům na venkově

Pardubický poskytne více než 68 milionů korun prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+. Tyto prostředky budou použity na rekonst ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...





Úterý 16.4.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes