SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Ministerstva vnitra chce získat 3000 nových policistů, posílí kraje a nová dálniční oddělení

03.03.2020
3000 nových policistů, z nichž 80 % půjde do regionů. Konkrétně 1754 posílí krajská ředitelství policie a dalších 750 na současná i nově vzniklá dálniční oddělení v celém Česku. Ministerstvo vnitra prosadilo důležité posílení policejního sboru v následujících třech letech i zásadní rozvoj dálniční policie včetně vzniku 14 nových dálničních oddělení.
Ilustrační snímek | Foto: PČR
Vláda v pondělí, 2. března 2020, schválila plán Ministerstva vnitra získat 3000 nových policistů. Prvních 500 nových systemizovaných služebních míst získá policejní sbor už letos v dubnu. V následujících dvou letech dojde každý rok k navýšení o 1000 a v roce 2023 opět o 500 služebních míst. Bez těchto míst by se policie nemohla dále rozvíjet ani dostatečně reagovat na vývoj bezpečnostní situace.

"Plním slib, že posílíme policisty tam, kde je třeba, tedy hlavně v krajích. 830 z nich posílí prvosledovové hlídky, které v krajích zasahují u incidentů vyžadujících okamžitou reakci. Díky tomu zajistíme jejich zásah po celém Česku do 10 minut," vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček. "Nedávná několikanásobná vražda v ostravské nemocnici potvrzuje důležitost systému okamžitého zásahu prvosledových hlídek. Jejich posílení tak považuji za prioritu," dodal ministr vnitra s tím, že schválené posílení policie stabilizuje její personální situaci.

Např. 303 míst získají krajská ředitelství na zvládání migrační krize a vzhledem k tomu, že kriminalita se stále více přesouvá do kyberprostoru, připadne 81 míst na boj s informační kriminalitou. 72 míst pomůže v krajích řešit hospodářskou kriminalitu a 67 nových služebních míst vznikne na potírání drogové kriminality.

Celostátní útvary se do tří let rozrostou o 357 míst, z nichž mj. 56 bude vyčleněno na informační kriminalitu na celostátní úrovni a 30 na mezinárodní policejní spolupráci. 124 míst získají ochranné útvary. Pět nových míst u letecké služby zajistí efektivní pokrytí území s kratšími doletovými časy a umožní zvýšit letovou činnost i v nočních hodinách, 139 míst navíc získá policie na plnění programu eu-INIS pro implementaci informačních systémů EU v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí. Dosud měla policie celkem 43 279 systemizovaných míst.

Dálniční oddělení
Ministerstvo také zareagovalo na zásadní zvýšení intenzity silničního provozu, zejména kamionové dopravy. Navíc se rekonstruuje značná část naší páteřní dálnice i některé silnice I. třídy a budují se nové úseky dálnic. Dálniční oddělení se proto z 591 systemizovaných míst rozrostou o dalších 750! K 21 dálničním oddělením nově přibude dalších 14, a to do pěti let v závislosti na výstavbě dálničních úseků. Ze 750 nových míst posílí 231 stávající dálniční oddělení (nejvíce, a to 32, získá Oddělení Ostrava) a 519 nová dálniční oddělení.

"Rozšíření a rozvoj dálniční policie je zcela zásadní a nutný, protože policisté na dálnicích nedohlíží jen na bezpečnost a plynulost provozu, ale zajišťují veřejný pořádek, odhalují trestné činy nebo spolupracují při pátrání po osobách i věcech," upozornil Jan Hamáček.

70 policistů získá nové dálniční oddělení v Říčanech, u ostatních nových oddělení vznikne vždy 34 míst. Jde o tři dálniční oddělení ve Středočeském kraji (Brodce, Fialka, Mníšek p. Brdy), po dvou v Jihočeském (Borek, Kaplice), Královéhradeckém (Střítež, Chomutice) a Karlovarském kraji (Lubenec, Sokolov) a po jednom v Ústeckém (Droužkovice), Pardubickém (Opatovec) a Olomouckém kraji (Poruba).

Vybudování a modernizaci společných objektů Policie ČR a Středisek správy a údržby dálnic zabezpečí Ministerstvo dopravy.
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravotnická zařízení, Pardubický kraj proto za přispění dotace z Evropské unie plánuje zvýšení ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...

Jak vycházejí jarní prázdniny v roce 2024? Podívejte se na přehled

Jarní prázdniny jsou období, kdy si žáci a studenti mohou odpočinout od školních povinností. V roce 2024 proběhnou v období od 5. února do 17. března ...

Letos do Pardubického kraje zavítá Národní den železnice. Konat se bude v České Třebové

Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd histor ...

Nový robotický operační systém v pardubické nemocnici provádí zákroky provádí s milimetrovou přesností

Přesný, šetrný a schopný operovat i na hůře dostupných místech. Tak by se daly shrnout hlavní výhody nového robotického operačního systému da Vinci Xi ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes