SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Stoletý výlet po stopách Bohuslava Martinů - Kácov

Kdy:
Sobota 06.04.2019 od 07:00 hod
Kde:
Městské muzeum a galerie , Polička
Pořadatel:
Sdílet:

Po Bohoušových stopách, ale pohodlně! - tak zní motto výletu poličského muzea, organizovaného téměř na den přesně 100 let od legendárního putování skladatele Bohuslava Martinů z Kácova do Poličky.
O co jde? 8. dubna 1919 ve 14.00 hod. odpoledne nastoupil Bohuslav Martinů v malém městečku Kácov na vlak a chtěl se dopravit domů do Poličky. Shodou okolností se mu však cesta tak trochu nepovedla a namísto původních cca 6 hodin se protáhla na neskutečných 26 hodin a vrcholem byla jízda z České Třebové do Svitav dobytčákem plným prasat! Šlo o tak výrazný zážitek, že jej skladatel zaznamenal formou komiksu do svého deníku a díky tomu jej máme přesně zdokumentován.

Kácov je půvabné malé městečko ležící na řece Sázavě ve Středočeském kraji. Jeho dominantou je barokní zámek s kaplí. I když je oficiálně uzavřen, pro naši výpravu bude učiněna výjimka a bude nám umožněno si prohlídnout část zámku s výstavou o kácovské historii. V blízkosti zámku se nachází Kostel Narození Panny Marie ze 14. století, za prohlídku v Kácově stojí také barokní Mariánské sousoší a na opačné straně řeky Sázavy Kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Půjdeme-li po stopách skladatele, podíváme se také na kácovské nádraží a k domku č. p. 79, kde bydlela Irma Hojtašová, dívka, kterou jel skladatel do Kácova navštívit. Výlet zakončíme prohlídkou místního pivovaru Hubertus s možností následného občerstvení.

Odjezd autobusem v 8.00 hod. z nádraží v Poličce.
Cena (jízdné + vstup na zámek a exkurze do pivovaru): dospělí 380,- / důchodci a studenti 300,- Kč
Cenu je třeba uhradit předem v muzeu. Možnost návštěvy Malého muzea techniky Jawy od Sázavy - vstupné 50,- Kč (není zahrnuto v ceně).

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



64,666986465454