SvitavyDnes.cz
SvitavyDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Uctění památky úmrtí skladatele Bohuslava Martinů - Polička

Kdy:
Středa 28.08.2019 od 16:30 hod
Kde:
Muzeum , Polička
Pořadatel:
Sdílet:

Od úmrtí skladatele Bohuslava Martinů uplyne na konci srpna rovných 60 let. Současně uplyne 40 let od převozu ostatků skladatele ze Švýcarska, kde byl původně pohřben, do rodinného hrobu v Poličce. Město Polička ve spolupráci s Centrem Bohuslava Martinů chce skladatelovo úmrtí uctít pietní vzpomínkovou akcí, která se bude konat přesně v den úmrtí 28. srpna.
U hrobu skladatele proběhne krátký pietní akt, který kontinuálně přejde do vzpomínkového koncertu s názvem Píseň domova. Jde o literárně-hudební pásmo, koncipované úmyslně jako úzce komorní vystoupení, založené na niterném dialogu violy s lidským hlasem.
Píseň domova vznikla před deseti lety k 50. výročí skladatele, do života ji tehdy uvedl herec Alfréd Strejček. Hudební část, umně složená z citací melodií Bohuslava Martinů či jejich parafrází, je dílem skladatele a hudebníka Jaroslava Krčka, jenž je veřejnosti znám jako umělecký vedoucí souboru historické lidové hudby Musica Bohemica.
Také part recitace pochází zejména od Martinů: jde o úryvky z jeho korespondence či psaných textů, které jsou doplněny citacemi některých veršů Miloslava Bureše, s nímž Martinů vytvořil své vrcholné dílo domova, kantátu Otvírání studánek.
Akce se koná 28. srpna 2019 v 16.45 hod. proběhne pietní akt u hrobu skladatele a následně v 17.00 hod. zazní v kostele.

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



62,457799911499